Witte lintjes actie voor de uitroeiing van geweld tegen vrouwen

17 november 2017

Witte lintjes actie voor de uitroeiing van geweld tegen vrouwen

 

Voor de Internationale Dag voor de Uitroeiing van Geweld tegen Vrouwen deelt de CD&V-werkgroep Vrouw & Maatschappij deze ochtend witte lintjes uit aan het station van Berchem. Ook ik ben van de partij, samen met collega's Vlaamse Volksvertegenwoordigers Orry Van de Wauwer en Katrien Schryvers, Antwerps gemeenteraadslid Galina Matushina, Merksems districtraadslid Sonja De Meyer en mannen en vrouwen van CD&V Antwerpen.

“Met deze actie vragen we aandacht voor geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer”, zegt Nahima Lanjri. “Het thema – dat overigens al maanden geleden is vastgelegd – is de jongste dagen helaas wel erg actueel geworden in Vlaanderen. Een op de drie werknemers wordt geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk. Vrouwen hebben daarbij twee keer meer kans dan mannen om slachtoffer te worden.”

“Wie de witte lintjes-sticker draagt, is het eens met onze oproep om alle vrouwen met respect te behandelen. Wij willen dat vrouwen overal en altijd veilig zijn en een volwaardig en gelijkwaardig lid van onze samenleving zijn.”

“Iedereen moet weten dat intimidatie en geweld op het werk onaanvaardbaar zijn. Je moet beseffen wat de gevolgen zijn, zowel voor het slachtoffer als voor de dader. Iedereen moet ook weten wat zijn rechten zijn, bij wie zij of hij terecht kan en welke mogelijke actiemiddelen er zijn.”

“In het nieuwe Nationaal Actieplan voor gendergerelateerd geweld moet ook seksueel geweld en ongewenst seksueel gedrag worden opgenomen”, zegt Nahima Lanjri. “Verder willen we dat wanneer de dader van het geweld of het ongewenst gedrag een hogergeplaatste of de werkgever zelf is, het vermeende slachtoffer terecht kan bij een onafhankelijk meldpunt.

Wie met vragen of klachten zit, kan daarvoor terecht op het gratis nummer 1712 bij het Meldpunt seksueel grensoverschrijdend gedrag en op www.1712.be

Categorie: 

Contact

E-mail: Nahima.lanjri@dekamer.be

Telefoonnummer: 02/ 549 89 45

Adres:

Paleis der Natie

Leuvenseweg 21

1000 Brussel

Twitter

Het rapport van Nahima


De Standaard looft consequentie en doorzettingsvermogen

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.