Kris Peeters drukt mystery calls door

4 juli 2017

Kris Peeters drukt mystery calls door

 

Nahima in de Kamer

Discriminatie op de arbeidsmarkt blijft een probleem, al nam de Kamer in juli 2015 al onze resolutie voor gerichte controles daartegen aan. De sociale partners kregen toen twee jaar de tijd om een systeem van zelfregulering uit te werken, zo niet kunnen er gerichte controles komen. Die tijd is nu om.

De resolutie bestaat uit drie maatregelen. Ten eerste moeten er gerichte controles binnen de publieke sector komen. Dat zowel bij de federale overheid als werkgever, als bij de volledige publieke sector. Daarvoor moet de regering ook in overleg treden met de andere overheden zodat er gerichte controles kunnen komen in de publieke sector.

Ten tweede willen we ook graag zelfregulering in de private sector. We vroegen de sector namelijk om zelf instrumenten te ontwikkelen om te kijken in welke mate er gediscrimineerd wordt in de verschillende sectoren en daarna te bemiddelen met die bedrijven.

Ten laatste vragen we een systeem zodat de sociale partners automatisch de resultaten van de zelfregulering kunnen doorgeven aan de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten als er nog steeds een kennelijke aanwijzing van discriminatie is. Wanneer de werkgever daarna nog altijd niet kan bewijzen dat hij maatregelen heeft genomen, kunnen er gerichte controles komen door de overheid, binnen het kader van een gerechtelijke procedure.  Daarvoor zijn er dus mystery calls, gerichte controles, nodig. Dat is waar Kris Peeters nu aan werkt.


Categorie: 

Contact

E-mail: Nahima.lanjri@dekamer.be

Telefoonnummer: 02/ 549 89 45

Adres:

Paleis der Natie

Leuvenseweg 21

1000 Brussel

Twitter

Het rapport van Nahima


De Standaard looft consequentie en doorzettingsvermogen

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.