Illegale criminelen horen niet thuis op straat

4 april 2012

Illegale criminelen horen niet thuis op straat

 

Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest rond het opvangcentrum voor illegale criminelen. Ik ben een voorstander van een dergelijk centrum. We moeten de burger garanderen dat deze criminelen ook effectief worden uitgewezen en niet terug op straat staan na het uitzitten van hun straf.

Ik blijf echter realistisch. Dit centrum staat er niet op 1-2-3. Daarom heb ik er bij Staatssecretaris De Block op aangedrongen om een al bestaand opvangcentrum te verbouwen of opvang te voorzien in een aparte vleugel van een gevangenis.

Het is echter een discussie waar vele meningen door heen elkaar vloeien. één ding zijn we over vele partijen over eens, er moet iets veranderen. Hieronder heb ik alvast de pro-contra uit Knack-magazine opgenomen, waarin ik in discussie ga met Freya Piryns van Groen.

Ja, Nahima Lanjri (CD&V)

Nee, Freya Piryns (Groen)

Waarom hebben we zo'n centrum nodig ?

Over zo'n centrum was er in de vorige legislatuur ook al een akkoord, en ook deze regering heeft het opgenomen in het regeerakkoord. We moeten werk maken van het terugsturen van mensen zonder papieren die een crimineel verleden hebben. Nu al heeft men ervoor gezorgd dat wanneer illegalen veroordeeld worden, hun terugkeer al wordt voorbereid vanaf dag één van hun gevangenisstraf. Dan liggen de juiste documenten om uit te wijzen klaar tegen dat ze de straf hebben uitgezeten. Dat is een stap vooruit, maar er blijven nog twee groepen over: criminelen die voor een klein delict een korte straf krijgen die ze niet hoeven uit te zitten, en zij die na hun straf toch niet meteen teruggestuurd kunnen worden. Die zouden dus in afwachting van hun uitwijzing weer op straat komen, en dat willen we niet. Anders zie je die niet meer terug. Dus worden ze in een gewoon gesloten centrum gezet, maar daar zitten ze tussen mensen zonder papieren die niets misdaan hebben. Je mag dat die mensen niet aandoen, en het personeel ook niet.

Staatssecretaris Maggie De Block van Migratie (Open VLD) zegt dat er nu geen geld voor is.

Klopt, en zelfs als er geld zou zijn, zou de bouw van het centrum ook nog wel zijn tijd duren. Daarom heb ik in het parlement voorgesteld om alvast een twintigtal plaatsen vrij te maken in de bestaande gesloten centra, die we dan aangepaste omkadering kunnen geven.

Volgens Groen is het een nepoplossing die de uitwijzingen niet sneller laat verlopen. De knoop zit bij de terugkeerakkoorden met de thuislanden, zegt Freya Piryns.

Het is zeker geen nepoplossing, want als wij ze door plaatsgebrek vrijlaten, wordt het nog lastiger om ze uit te wijzen. Maar inderdaad, aan de terugkeerakkoorden moeten we continu blijven werken. Sommige zijn de bevoegdheid van de EU of de Benelux, maar nog enkele worden door onze eigen regering behandeld.

Waarom is dit volgens u geen goed voorstel ?

Ik zie niet in waarom een apart centrum nodig is. We hebben al zoiets: de gevangenis. Het speelt voor mij geen rol of criminelen geldige verblijfspapieren hebben of niet. Ik vrees dat het eigenlijke doel van dit voorstel is om de wet te omzeilen en andere regels te laten gelden voor illegale criminelen die in dat speciale centrum zitten. Dat kan niet. Iedereen moet op gelijke voet behandeld worden. De wet geldt voor iedereen. En zij die uitgeprocedeerd zijn, kun je ook uitwijzen vanuit de gevangenis.

Onze gevangenissen zitten wel overvol. Is een apart centrum daar geen oplossing voor?

Dat is niet het juiste argument. Aan de overbevolking van onze gevangenissen moet sowieso iets gedaan worden. Maar nieuwe gevangenissen bouwen of een apart centrum bouwen, dat kost beide geld. Welke optie je ook kiest, duur is het sowieso.

Volgens de N-VA werden er vorig jaar maar 314 illegale criminelen uitgewezen, terwijl er zeker tien keer zoveel illegalen in onze gevangenissen zitten. Kan zo'n centrum die uitwijzingen niet sneller laten verlopen?

Ik zie niet in waarom. Die uitwijzingen verlopen traag omdat er nog problemen zijn met de akkoorden daarover met de thuislanden van deze illegalen, zoals Marokko. Daar moet men iets aan doen, in plaats van af te komen met zulke nepoplossingen. De andere partijen proberen om ter strengst over te komen bij de bevolking in de aanpak van criminelen zonder papieren. Maar men moet toch ook eens kijken naar de efficiëntie van dit voorstel, en niet enkel naar de perceptie.

    

 

(Thomas Verbeke, Knack-magazine, april 2012)

Hier kan u het artikel uit de GVA vinden over de gesloten instellingen voor criminele illegalen.

 

 

Contact

E-mail: Nahima.lanjri@dekamer.be

Telefoonnummer: 02/ 549 89 45

Adres:

Paleis der Natie

Leuvenseweg 21

1000 Brussel

Twitter

Het rapport van Nahima


De Standaard looft consequentie en doorzettingsvermogen

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.